Chanousia

by

Yleistä tietoa

Alppien kasvitieteellinen puutarha perustettiin vuonna 1897 Abbot Pierre Chanoux, rehtori saattohoito Mauritiuksen Order, kukkulalla Little St. Bernard; suuri rakastaja vuorten, apotti Chanoux oli hänen pitkän elämänsä fani Vuoria Valdostane, vakuuttunut jo tuolloin tarvetta puolustaa Alppien ympäristössä. Perustaessaan Chanousia kasvitieteellinen puutarha, hän aikoi viljellä tärkeimmät kasvit levinnyt vuorilla ympäröivän Mauritiuksen saattohoito, jossa keskitytään uhanalaisia lajeja.
Jo vuonna 1891 apotti alkoi luoda perustan kasvitieteellinen puutarha, kiitos yhteistyön vuorikiipeilijöille CAI ja kunnan La Thuile, joka tarjosi ensimmäiset varat ja maa.

Varmasti alku ei ollut helppoa, mutta Abbot Chanoux työskenteli kovasti, ja vuonna 1897 puutarha vihittiin käyttöön, laskenta noin 300 lajia; Vuosien mittaan kasvitieteellinen puutarha oli rikastettu monia esanssit, peräisin Alpeilla ja muissa vuoristoisissa ympäristöissä. Chanousian kasvien suunnittelussa ja valmistelussa Abbot Chanouxia auttoi myös huomattavasti kaksi suurta asiantuntijaa alppipuutarhoissa: Henry Correvon, Alppien puutarhojen perustaja Sveitsissä, ja Lino vaccari, sitten Aostan professori, myöhemmin Abbot Chanouxin työn jatkaminen.

Hieman historiaa
FioriLino Vaccari tuli suuri tutkija alppikasvien, myös julkaista erityisiä tekstejä siitä, johtuvat tieteellisiä havaintoja kasviston Chanousia ja Alpeilla. Seuraavina vuosina hän edisti kasvitieteellisen puutarhan kehittämistä, jota laajennettiin, ja italian luonnontieteiden seuran puheenjohtajan tohtori Marco De Marchin ansiosta hän rikastutti itseään rakennuksella, jossa oli johto ja laboratorio. 1920-luvulla puutarhassa oli myös kirjasto: nyt kasvitieteellisessä puutarhassa oli noin 4500 lajia.

Valitettavasti sodan aikana Chanousia hylättiin, samoin kuin maurilaisten isien, laboratorion, kirjaston, saattohoito.

Pitkään puutarha pysyi unsed, ja monet kasvit ryöstettiin.

Vuonna 1947 Chanousian alueesta tuli ranskalainen.

Vasta vuonna 1964 päästiin sopimukseen, josta Chanousia-puutarhasta, saattohoidosta ja puutarhaosaston rakennuksesta tuli Italian omaisuutta Ranskan maaperällä.

4. heinäkuuta 1976 Chanousian kunnostustyöt aloitettiin virallisesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *